G-68LZJG9TQB
top of page

Kan man stoppe aldringsprosessen?

Tja, jeg begynner å lure på det. Kanskje finnes løsningen i fremtidens medisiner. Noen hevder å allerede ha løst problemet av aldrende celler med to typer medikamenter.


Jeg syns det er spennende å lese forskning, men mye forskning blir bare med det, og man hører ikke noe mer om temaet. Jeg har fulgt med på temaet naturligvis siden jeg jobber med hud og antialdring hver dag.


  • Hva er det beste antialdrings produktet på markedet akkurat nå?

  • Hva kan vi selv gjøre for å forsinke aldringsprosessen?

Jo en hel del. Vi vet at sol er skadelig i store mengder og at overdreven soling fører til for tidlig aldring av huden. Vi vet om mange andre faktorer vi bør holde oss unna, og vi vet ganske mye om hva man kan smøre på huden for å forebygge aldringstegn. Ja VIT-A er the holy grail og den skal vi fortsette med så lenge vi lever.Hudpleie: Bruk solkrem og bruk den ofte. Hele året, selv når det ikke er sol:


I følge NHI : "Selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme, kan solstrålene være intense og du kan trenge solkrem. På en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Dermed kan du bli solbrent hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse. Sjekk gjerne UV-indeks for å vite om du må beskytte deg".

Bruk Vit-A på kvelden før du legger deg. Vit-A kan forsinke hudens aldringsprosess og er effektiv mot en rekke tilstander i huden som:

  • Akne

  • Pigmentflekker

  • Linjer og rynker

  • Gjør huden fastere og øker cellefornyelsenVit-C: er et kraftig antioksidant som er mye brukt i hudpleie. Antioksidanter har evnen å redusere og forebygge skader forårsaket av frie radikaler. Dette utsettes huden vår for daglig gjennom luftforurensning, UV-bestråling, røyk, alkohol og stress. De frie radikalene er ustabile forbindelser som kan skade celler i kroppen, men som kan inaktiveres/uskadeliggjøres av antioksidanter. Fordelene med C-Vit:

  • Stimulerer kollagensyntesen

  • Hemmer nedbrytning av eksisterende kollagen

  • Effektiv mot ujevn pigmentering

  • AntiinflammatoriskDr. David Sinclair er en mann man skal følge med på dersom man er interessert i antialdring. Han har forsket lenge på temaet og har en hel del artikler om temaet.

Antialdring i medisinsk sammenheng kommer vi til å se mye av fremover. Søken på vaksine mot covid-19 har gjort at forskere over hele verden har kommet mye lengre i søket på antialdring.


Medikamenter


Antialdringsmedikamentet Rapamycin forlenger levetiden til mus med rundt 15 %

Rapamycin ble oppdaget i en jordprøve på Påskeøya på 70-tallet og ble opprinnelig brukt for å bekjempe sopp. Det er nå et godkjent legemiddel mot organavstøtning hos organtransplanterte. Det har vist seg at Rapamycin (virkestoff: sirolimus) har en anti aldrings effekt ved at den hemmer proteinet mTor som regulerer proteinproduksjonen i cellene våre. Hemming av disse proteinene gjør at cellene våre fungerer mye bedre og levealderen vår kan øke.Metformin reduserer oksidativt stress og betennelse i kroppen

Metformin er et medikament som kjent brukes mot diabetes i dag.

Forskning viser at Metformin er effektiv i antialdring ved å øke cellenes evne til å regenerere seg og i tillegg redusere cellens alder ved å redusere betennelse og oksidativt stress.


Jeg skal ikke skrive så mye om legemiddelet da jeg er sykepleier og dette er legens felt, men jeg syns dette er utrolig spennende, og anbefaler alle å lese mer om dette hos bla. Dr. David Sinclair


Jeg vil ikke anbefale eller fraråde. Jeg vil bare opplyse og informere. Det er selvsagt mye som skal til for å stoppe eller reversere aldringsprossessen, men det er spennende at det skjer en utvikling her og vi kan ha et håp om at det i den nærmeste fremtid ligger en nøkkel til et svar på ikke bare antialdring for huden, men for hele kroppen.


Ha en nydelig dag!

Hilsen Hudsykepleier

Lena Andersen