G-68LZJG9TQB
top of page

Akne i voksen alder?

Oppdatert: 16. jun. 2022

Jeg vet så godt hva det vil si å plages med akne i voksen alder. Hadde ikke ei kvise i tenårene og viste ikke hva det ville si å ha akne. Etter at jeg fylte 25 begynte det med en og annen kvise og det utviklet seg til mange utbrudd rundt munnen spesielt.


Årsaker til akne

Det er fire hovedårsaker til bakteriell akne i voksen alder

  1. Overflødig oljeproduksjon

  2. Porene blir tette av "klissete" hudceller

  3. Bakterier

  4. Inflammasjon/Betennelse

Hormonell akne

Det er mange årsaker til akne, men man tror at hovedårsaken er en forhøyet andel androgene (mannlige) hormoner. Som en respons på stress produserer kroppen vår mer androgene hormoner. Disse hormonene stimulerer hår og talgkjertlene våre til å produsere mer olje som fører til akne-utbrudd.


Hvordan vet jeg om jeg har hormonell eller bakteriell akne?

Du kan vurdere det ut i fra hvor alvorlig utbruddene er under stressende perioder i livet. Man mener at akne er en hormonell tilstand i utgangspunktet, men at det kan utvikle seg til bakteriell akne dersom man går uten behandling over lang tid. Dersom topikale (kremer ol. som man smører på huden) ikke har effekt er det mest sannsynlig at man har fått en bakteriell akne som krever medisinsk behandling med antibiotika.


Hvordan kan jeg behandle akne i voksen alder?

Først og fremst med milde produkter. Ha en god hudpleierutine i bunnen der du renser med en mild ansiktsrens to ganger pr. dag. Bruk lunkent vann, varmt vann tørker ut og gir ubalanse i talgproduksjonen.


Tips til produkter som du kan rense med som er milde og som eksfolierer bort døde hudceller og talg:

I et effektivt hudpleie program mot akne er eksfoliering en viktig faktor. Man må få av de døde hudcellene og bakterier som ligger på huden. Frie radikaler (forurensning) har klebestoffer som gjør at man ikke får dem vekk med vanlig rens. Man må eksfoliere. Det kan høres ut som mye dersom man må rense, eksfoliere og tone, men det er bare å få det inn i rutinen med en gang. Det tar bare to minutter :)Tips til eksfoliering:

Det finnes mange merker å velge mellom. Man må bare finne det man er bekvem med og som gir den effekten man ønsker. Om man er i tvil gir vi gratis konsultasjon hos hudagenten.


Hva skal jeg smøre ansiktet med mot akne?

Har du en mild akne der du får utbrudd en gang i måneden holder det med din vanlige dagkrem så lenge den er mild og gir fuktighet. Ikke fall for å bruke sterke produkter som tørker ut huden. Har du mild til moderat akne der du hele tiden har noen små kviser og utbrudd kan det være lurt å investere i litt mer effektive produkter. Her kommer retinol, azelainsyre, salisylsyre, og alle disse rare ingrediensene inn i bildet. Retinol skal man være forsiktig med i sommermånedene siden den øker hudens sensitivitet for solen. Dersom du er en erfaren retinol bruker kan du fortsette under sommeren, men du kan gå ned til 0,3% retinol i denne perioden for vedlikehold og være nøye med solfaktor. Det finnes retinol produkter som har ekstra beskyttelse mot sensitivitet, bla. Noon Aesthetics sine retinolprodukter som finnes i styrke 0,3%, 1% og 1,6% retinol.

Andre trygge produkter mot akne er f.eks. dem som inneholder salisylsyre som demper betennelser og effektivt løser opp talg. Antioksidanter er viktige og svært populære for tiden og finnes i mange forskjellige varianter som er trygge for dem med akne.

Jeg vil på det varmeste anbefale SkinCeuticals sitt antioksidant Silymarin: Det inneholder salisylsyre, ferulsyre, silymarin og c-vitamin. Denne kombinasjonen gir en veldig fin glød og klarner samtidig opp en akneutsatt hud.


Et annet SkinCeuticals produkt som virker på akne er Blemish&age defense. Vår bestselger mot akne som du legger over Silymarin på morgenen og etter rens på kvelden.Vi har utviklet en egen hudpleie serie som heter North Cosmedic I denne serien har vi flere produkter mot akne som er svært effektive:
Oppå disse skal altså kremen du skal bruke hver dag. Rens, eksfoliering, toner, og så serum og krem over der.

Tips til hudkremer som er trygge å bruke for akne:Og sist men ikke minst: HUSK SOLBESKYTTELSE!


Be gjerne om en konsultasjon dersom du har akneproblemer. Det er ikke en one-size-fits-all her. Man må tilpasse ut fra individuelle behov. Ikke bruk informasjonen i dette blogginnlegget som konsultasjon, men som informasjon. Kontakt alltid en lege eller kosmetisk sykepleier dersom du er usikker på hva du skal bruke på huden din. Det kan være en hårfin grense her mellom hudtilstand og diagnose som er en medisinsk tilstand.


Ønsker dere en nydelig sommer og del gjerne innlegget. Takk :)

Mvh

Lena

166 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page